Het autonoom gemeentebedrijf van de gemeente St. Vith (AGR)

1. Over ons

We zijn het autonoom gemeentebedrijf van de gemeente St. Vith (AGR), werkmaatschappij van het bezoekersmijn Leisteenmijn & Blauwe Steen Museum Recht en het Cultuur-, conferentie- en expositizecentrum Triangel in St. Vith. 

2. Wat zijn onze taken? 

Gebaseerd op verschillende juridische teksten, definieert artikel 2 van onze statuten ons bedrijfsdoel als volgt:

  1. Aankoop en beheer van onroerend goed
  2. Exploitatie/ beheer van infrastructuren
  3. Organisatie van openbare evenementen

Wij zijn daarom het aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot het beheer van onze locaties en creëren het organisatorische kader voor de realisatie van alle soorten van evenementen en activiteiten.

.3. Waar kunt u ons vinden? 

De Leisteenmijn & Blauwe Steen Museum Recht, Zum Schieferstollen 31 in 4780 Recht/St. Vith, wordt jaarlijks door ongeveer 11.000 mensen bezocht. Het bezoekersmijn, die gewijd is aan de verwerking van Rechter leisteen en het gebruik ervan, maar ook geologische geheimen onthult over de vorming van onze regio, kan individueel of in het kader van een begeleide rondleiding bezocht worden. De rondleidingen worden gegeven door vrijwilligers van de VZW Schieferstollen  in het Duits, Nederlands, Frans en Engels. Deze VZW zorgt ook voor het onderhoud van het museum.

Ons hoofdkantoor/ is gevestigd in het Triangel Cultuur-, Conferentie- en Expositiecentrum, Vennbahnstraße 2 in 4780 St.Vith. Deze infrastructuur werd door de Duitstalige Gemeenschap erkend als "Regionaal Cultureel Centrum Zuid" en na bijna drie jaar bouwtijd in 2009 overhandigd voor het beoogde doel. Het centrum biedt ruimte voor evenementen en activiteiten van de meest uiteenlopende culturele en zakelijke aard, ongeveer 50.000 bezoekers uit de Belgisch-Duits-Luxemburgse grensstreek vinden elk jaar hun weg naar het Cultuur-, Conferentie- en Expositiecentrum Triangel.

4. Hoe werken wij? 

De raad van de gemeente St. Vith is de algemene vergadering van het autonoom gemeentebedrijf. Deze bepaalt bij elke gemeenteraadsverkiezing de samenstelling van de raad van bestuur van de Autonome gemeentebedrijf (AGR).

De Raad van Bestuur is het hoogste uitvoerende orgaan van het autonoom gemeentebedrijf (AGR). In de regeringsperiode/ legislatuurperiode 2018-2024 bestaat de raad uit zeven vertegenwoordigers die door de gemeenteraad uit zijn eigen gelederen zijn gekozen en drie vertegenwoordigers die geen lid zijn van de gemeenteraad. De taken van de Raad van Bestuur omvatten het goedkeuren van de begrotingen en de jaarrekening, het goedkeuren van managementcontracten, het vaststellen van het personeelsplan en het personeelsstatuut en het bepalen van de algemene gebruiksvoorwaarden voor het Triangel Centrum. 

 

  • Leden van de raad van bestuur die ook lid zijn van de gemeenteraad: Jana Müsch-Janovcová (voorzitster), René Hoffmann (eerste wethouder), Herbert Grommes (burgemeester), Roland Gilson (wethouder cultuur), Leo Kreins (gemeenteraadslid), Gisela Maraite (gemeenteraadslid), Jennifer Offen (gemeenteraadslid)
  • Leden van de raad van bestuur die geen lid zijn van de gemeenteraad:  René Hartmann, Didier Scheuren, Pascal Gangolf

Het Bestuurscomité is onder andere verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het autonoom gemeentebedrijf (AGR) en de uitvoering van de besluiten van de Raad van Bestuur. Het bestaat uit 5 leden, waarvan ten minste 3 leden van de gemeenteraad.

  • Leden van het Bestuurscomité: Jana Müsch-Janovcová, Roland Gilson, René Hartmann, René Hoffmann, Leo Kreins